Waarom stress (niet) goed is

Stress is tot op een zeker moment gezond. Vind je dit bizar klinken? Toch is het zo. Maar… stress kan ook ongezonde porties gaan aannemen. In dat geval moet je dringend jezelf herpakken. Waarom precies? Omdat stress verschillende psychologische en lichamelijke gevolgen met zich meebrengt. De welke precies, dat leest je hieronder.

Gezonde stress: wat doet dit met jou?

Gezonde stress is goed voor je lichaam. Zolang het natuurlijk binnen de perken blijft! Gezonde stress verandert namelijk langzaamaan in haar ongezonde broertje, doordat ze te lang blijft aanhouden. Nu is gezonde stress wel voordelig. Zo zal je jonger lijken, slimmer worden en langer leven. Hoe komt dit? Door de stof genaamd DHEA, dat vrijkomt in je lichaam in geval van stress.

Gezonde stress heeft echter ook nog andere voordelen voor je in petto, waaronder:

  • Hoger prestatie- en concentratievermogen
  • Hogere alertheid
  • Verhoging van je adrenalinepeil en dus meer zin in actie
  • Grotere motivatie en doelgerichtheid
  • Verhoogd libido

Ongezonde stress: nadelig voor zowel je mentale als fysieke toestand

Tja, gezonde stress blijft niet voor eeuwig duren. Op een gegeven moment zal zowel je lichaam als je hart je zeggen dat het genoeg is geweest. Je bent je hier dan wel van gewaar, maar je geeft hier geen gevolg aan. Je weigert om gas terug te nemen en het is precies op dat moment dat je te maken zal krijgen met ongezonde stress.

In wat uit zich dan precies? Zowel in lichamelijke als psychische signalen, zowel in gedrag- als in denksignalen. Je lichaam zal als eerste te lijden krijgen onder ongezonde stress. Je zal allerlei symptomen ondervinden, naargelang de stress vordert en hogere gehaltes aanneemt. Nek- en rugpijn, spierpijnen, hoofdpijn en/of migraine, hartkloppingen en maagdarmklachten. Dit is niet geheel onlogisch, want stress zal je afweersysteem flink aantasten, wat zich dan weer zal uiten in meer en langduriger ziek zijn. Vermoeidheid, slaapproblemen, griep en ga zo maar verder: ze zijn alles behalve een ver-van-je-bed-show!

Ongezonde stress zal je ook opzadelen met psychische klachten. Je zal vaker cynischer uit de hoek komen, geprikkeld op mensen reageren en je ongelukkig voelen. Ook eenzaamheid is een vaak gezien symptoom, wat niet alleen te maken heeft met je psychologische toestand, maar ook met het echte leven, waarin je je omgeving steeds verder van je weg gaat duwen, in tegenstelling tot wat je echt wilt.

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog de gedrags- en denkstoornissen. Snauwen, bazigheid, kritische gedachtegangen, pessimisme, het gebruik van alcohol (overmatig wel te verstaan), eventueel gebruik van drugs, ongezond eten, overvloedig roken (dé killer van onze generatie!) en nog vele andere symptomen zijn hierbij denkbaar.