Enkele tips om stress te vermijden

Een leven zonder stress – of toch op z’n minst zonder ongezonde stress – is iets wat iedereen wilt. Het klinkt als een idealisme dat haast onmogelijk, maar niets is minder waar. Ook jij kan stressvrij door het leven gaan en voorkomen dat je hier ooit last van gaat krijgen. Hoe precies? Stressy.be heeft alvast enkele nuttige tips en tricks voor je opgelijst!

Tip 1 – Ga je stress achterna!

Indien je lijdt aan stress, dan is het een zeer goed idee om te achterhalen waar je stress vandaan komt. Misschien is de oorzaak te vinden op je werkvloer, misschien bij je huishouden enzoverder. Stel misschien een lijstje op van alle zaken die op dit moment aanwezig zijn in je leven en ontleedt ze één voor één. Bij welke van alle onderwerpen krijg je een negatief gevoel?

Tip 2 – Vermijd overbodige verplichtingen

Tja, heb je stress, dan is het meer dan waarschijnlijk omdat je jezelf te hoge eisen stelt. Misschien moet je de lat toch eens lager proberen te leggen en jezelf meer rust en tijd gunnen. Bekijk al je verplichtingen bijvoorbeeld eens en schrap deze die onnodig zijn of delegeer ze naar anderen. Je hoeft heus niet alle taken op jou te nemen!

Tip 3 – Uitstellen is een boosdoener

Het is misschien niet zo voor de hand liggend, maar afspraken en taken uitstellen, is wel degelijke een grote bron van ongezonde stress. Dit heeft ook te maken met de hoeveelheid verplichtingen die je jezelf oplegt. Maar dit heeft enkel en alleen slechte gevolgen: je voelt je als een loser, die niets goed kan doen. Van zodra uitstelgedrag een probleem begint te vormen, is het dus tijd om niet langer dingen uit te stellen, maar om ze bij de hoorns vast te grijpen. Heb je veel last van procrastinatie, probeer dit dan handig aan te pakken.

Tip 4 – Mensen kosten energie

Iets waar we niet al te vaak bij stilstaan of willen stilstaan, is dat sommige mensen uit onze omgeving heel vermoeiend kunnen zijn en een heleboel van je energie vereisen. Heb je bijvoorbeeld een ongezonde relatie? Of heb je vrienden die steeds maar weer streken met je uithalen? Zorg er dan voor dat deze mensen uit je leven verdwijnen of op zijn minst naar de achtergrond. Markeer voor jezelf grenzen en laat je omringen door mensen die echt om je geven en je gelukkig maken.

Tip 5 – Bewust genieten

Als je gestresseerd bent, dan ga je vaak gehaast door het leven. Hierdoor zie je niet wat er werkelijk rondom je gebeurt. Je beseft niet meer wat je eet, je mist belangrijke gebeurtennissen van mensen om je heen, je voelt de warme zonnestralen van de zon niet meer op je gezicht. Kortom: je leeft niet meer in het hier en nu. Je leeft in je eigen bubbel en dat is precies datgene dat je moet zien te doorprikken. Wees je weer bewust van je omgeving en maak daadwerkelijk tijd voor wat je doet. Ga er eens een dagje tussenuit - neem bewust tijd voor jezelf en om van deze tijd te genieten!

Geniet van het leven en snuif alles in je op. Want denk eraan: je leeft maar een keer en voor je het weet is het voorbij en heb je spijt van je onregelmatige en gestresseerde levensloop.Drink je bijvoorbeeld eens graag een glaasje rode wijn, Geniet dan van elk glas dat je drinkt met volle teugen. Zoals steeds is het natuurlijk belangrijk dat je jezelf voldoende in de hand houdt. Alcohol kan een goede tijdelijke vergeetmiddel van stress zijn maar heeft andere negatieve gevolgen op langere termijn.